Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gusiak11
    L&K
    • 2013
    • 1362
    • Ford

fiba7,

Niestety jak pisze kolega Eidos71, sprawa prosta nie jest, raz sie porwałem na maskę w124 z Achillesem i po niej miałem dość, nie że się nie da bo nie święci garnki lepią ale trzeba mieć dużo samo zaparcia ale da się.
    Co do clanera ściernego wg. mnie jak nie kijem go to całą pałą... praca do wykonania będzie analogiczna bo ścierny cleaner nie będzie się różnił bardzo od UC.
    Do pracy ręcznej przy motorach używam tego Meguiar's ScratchX naprawdę sprawdza się tam gdzie nie da sie podejść maszyną, właśnie m.in. pod klamki nawet maszyną jest tam ciężko wejść oraz bardzo łatwo uszkodzić lakier na klamce

Na twoim miejscu dał bym sobie spokój z cleanerem, UC itd... kup dobry wosk, glinkę i np IPE... i na początek wystarczy a jak droga sie spodoba to zaczniesz kombinować z maszynami itd...

[ Dodano: Czw 28 Sie, 14 23:41 ]
    fiba7, troche OT ale... widzę ze kolega atakuje tez inne forum
    http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• Dramok11
      Classic
      • 2014
      • 10

Do czyszczenia felg generalnie polecam K2 Felix lub Dr. Marcus Wheel Clean. Słyszałem też, że można próbować czyścić felgi pastą do zębów lub pastą do butów, ale nie wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem.

Komentarz

• fireman6
        Rider
        • 2009
        • 360

Zamieszczone przez Mickul
        Ja słyszałem, że ten producent, którego nazwy nie potrafię prawidłowo wymówić ma kosmetyki o takim samym składzie co inny, wiodący na rynku producent. Jak znajdę to porównanie to wrzucę.
        Coś więcej podrzucisz? Cóż to za producent podobny jest bo mnie ciekawi?
        Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
        Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

• Daro2hola
          Rider
          • 2014
          • 272

Cześć.
          Mam pytanie.
          Auto to czarna octavia 2003r.
          Po zakupie z niemiec otrzymała mechaniczną polerkę pastą G3 Farecla uprzedzając ją glinką z K2.
          Na koniec jakieś niemieckie mleczko polerskie za około 20zł i wosk plak w płynnym spreyu.
          Efekt zadawalający ale nieporównywalny z tymi jakie tutaj okazujecie :-)
          Obecnie chcę znowu nabłyszczyć auto i zabezpieczyć je przed zimą.
          Czy POORBOY'S WORLD BLACK HOLE a następnie collinite 476 to dobry wybór?
          Wszystko będę robić ręcznie. Auto przed zabiegiem umyję na myjni bezdotykowej.
          Przed zastosowaniem w/w 2ch preparatów wypolerować je jeszcze mleczkiem nabłyszczającym ?
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=79749

Komentarz

• staraoctavia
            Elegance
            • 2013
            • 825

Niewiele w kwestii szajnu osiagniesz. W kwestii zabezpieczenia dlugiego dobry bedzie Colli na goly czysty lakier bez glazow, ktore mocno obniza wytrzymalosc wosku.
            Zle zostala wykonana usluga polerowania lakieru i bez naprawy tego dobra korekta nic nie zdzialasz.
            Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• Daro2hola
              Rider
              • 2014
              • 272

Przecież większość lakierników właśnie tak postępuje z g3.
              Preparatów jeszcze nie kupiłem.
              Polecasz inne działanie?
              Ps glinka bardzo dużo syfu ściągnęła.
              Czyli nie robić black hole a potem colli?
              Chciałbym się zmieścić w 200zl - 300zl

Komentarz

• diablo228
                Rider
                • 2013
                • 409
                • Octavia II (1Z3)
                • BVY 2.0 FSI 150 KM

BH sobie odpuść na zimę. Coli, Fk 1000, Mothers to woski które zimą zabezpieczą dobrze lakier. Glinka, produkt na smołe i opiłki to podstawa do przygotowania lakieru,dzięki którym pozbędziesz się syfu, przejedź sobie dłonią swój lakier to sprawdzisz jaki on gładki jest w tej kwocie to porządny zestaw sobie zrobisz.
                Mastershine - Auto Detailing Studio

Komentarz

• staraoctavia
                  Elegance
                  • 2013
                  • 825

Wiekszosc lakiernikow nie ma pojecia o korekcie lakieru w kwestii detailingu i profi postrzegania lakieru, dlatego wlasnie po malowaniu, auto od lakiernika trafia do osoby zajmujacej sie detailingiem na korekte i zabezpieczenie. W gwoli wyjasnienia pasta G3 to pasta bardzo mocna tnaca, ktora tnie lakier i nie jest w stanie w zwiazku z tym nadac odpowiedniego wykonczenia i blasku, stosuja mleczko wykonczeniowe w celu nadania szajnu, ktory niestety polega na zamaskowaniu niedoskonalosci i auto lsni do pierwszego deszczu czy mycia.

Komentarz

• Daro2hola
                    Rider
                    • 2014
                    • 272

diablo228,
                    Glinką już robiłem.
                    Dużo dało, fajnie syf ściągnęło.
                    staraoctavia, czyli tylko Colli przelecieć? To wszystko?
                    Przed tym żadnego podkładu nic nic?

Komentarz

• Mickul
                      RS
                      • 2010
                      • 2847

Polerka robiona przez 90% lakiernikow to tak jak usmazony kotlet panierowany robiony przez rzeznika :P

Komentarz

• zsolpyw
                        Elegance
                        • 2012
                        • 897

Jesli petent po korekcie nie zacznie stosowac slusznych zasad mycia auta, to nie ma znaczenia kto mu te 'polerke' zrobi... pare myc i stan wyjsciowy is back :P
                        No chyba ze wezmiemy pod uwage ilosc klaru zostawiona w garazu blacholakiernika. Oni ponoc nie znaja co to litosc dla lakieru :P
                        Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• diablo228
                          Rider
                          • 2013
                          • 409
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BVY 2.0 FSI 150 KM

Zamieszczone przez zsolpyw
                          Jesli petent po korekcie nie zacznie stosowac slusznych zasad mycia auta, to nie ma znaczenia kto mu te 'polerke' zrobi... pare myc i stan wyjsciowy is back :P
                          No chyba ze wezmiemy pod uwage ilosc klaru zostawiona w garazu blacholakiernika. Oni ponoc nie znaja co to litosc dla lakieru :P

oj nie znają oczym przekonał się mój klient

Komentarz

• Enriquez
                            RS
                            • 2009
                            • 7685
                            • Superb III (3V3)

Niektórzy podchodzą do samochodu w ten sposób, że służy on do przewożenia 4 liter z A do B. Po jakimś czasie im się przypomni, że nie wygląda on za dobrze "pomimo cotygodniowego mycia na myjce automatycznej BP". Wtedy dają takie auto do kogoś kto je odświeży za mniejsze czy większe pieniądze. Następnie znowu BP i kółko się zamyka. Dzięki temu macie klientów. Nie ma co narzekać.
                            Pozdrawiam
                            Marcin

Komentarz

• diablo228
                              Rider
                              • 2013
                              • 409
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BVY 2.0 FSI 150 KM

no nie całkiem tak kolego jest jak piszesz ale mniejsza oto

Komentarz

• Mickul
                                RS
                                • 2010
                                • 2847

Warstwa klaru, ktora scinamy niestety nie jest nieskończona

Komentarz

• zsolpyw
                                  Elegance
                                  • 2012
                                  • 897

Czasem konczy sie wolno, a czasem zaskakujaco szybko :P
                                  Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• bronek83
                                    Classic
                                    • 2014
                                    • 18

Cześć,

Kupiłem nową Octavie w tym roku w kolorze Race Blue i chciałbym skompletować jakiś zestaw kosmetyków. Przeczytałem praktyczne cały wątek i zacząłem kompletować zestaw:

Szampon: Shiny Garage Strawberry Car Shampoo 500ml
                                    Cleaner: Co możecie doradzić pod wosk poniżej? Dodam że teraz mam nałożony wosk od Skody
                                    Wosk: Meguiar's Professional Paste Wax #16
                                    Glinka: ValetPRO Yellow Poly Clay Bar
                                    Plastiki zew i uszczelki: AutoGlym Bumper Care
                                    Plastiki wewnętrzne: Nielsen-Choice-500ml
                                    Do felg: TENZI Alux 1L
                                    Do szyb: Rain-X 2w1 Czyste szyby + Niewidzialna wycieraczka
                                    Rękawica: Meguiar's Microfiber Wash Mitt
                                    Do wycierania auta: Monster-Shine-Fluffy-Dryer-9060cm plus ircha ShiningCar PVA Absorber (AION) XL
                                    Aplikator do plastików: Monster Shine Aplikator bawełniany
                                    Aplikator do wosku: Meguiar's Soft Foam Applicator Pad
                                    Fibry takie uniwersalne do plastików szyb itp.: Auchan market
                                    Fibry do wosku: Koch Chemie Microfasertuch Grau

Co byście zmienili/dodali do pełnego zestawu który pozwoli mi utrzymać moją Octavie w jak najlepszej kondycji i zabezpieczy przed niszczeniem lakieru i materiałów plastikowych na najbliższe lata.

Dzięki za wszystkie podpowiedzi i sugestie

Komentarz

• Eidos71
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2050
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

bronek83 - po kolei:

- szampon: ok, wybór jest naprawdę duży, ceny za szampony nie są wielkie, więc zawsze możesz dokupić inny;
                                      - cleaner: na początek radzę zakupić dwa: pod wosk "letni" - np. Dodo Juice Lime Prime Lite, a pod wosk/sealant "zimowy": np. Detailer's Pro Coating Prep Polish;
                                      - wosk: nawiązując do cleanerów: jakiś naturalny wosk na lato - np. Dodo Juice Blue Velvet (lub Velvet Pro), a na zimę coś trwałego, np. Soft99 Fusso, lub FK 1000, lub Colli 476;
                                      - reszta: ok;
                                      - dodatkowo możesz zakupić coś na smołę, np. popularnego Prickborta;
                                      - no i oczywiście dressing na oponki, np. znany i - moim zdaniem - bardzo dobry Meg's Endurance Tire Gel.

Wybór produktów i akcesoriów do detailingu jest ogromny i każdy na pewno doradzi Ci coś innego (zależnie od półki cenowej produktów). Twój zestaw, jak i produkty, które podałem powyżej, to produkty raczej budżetowe, choć o niebo lepsze, niż typowe marketówki. Na początku warto słuchać innych w sprawie doboru produktów, ale i eksperymentować samemu, aby dobrać sobie takie produkty, z którymi pracuje się najlepiej i najefektywniej, a które jednocześnie dadzą najlepszy i najtrwalszy efekt (choć nie zawsze - zwłaszcza latem, gdy masz możliwości częstego pielęgnowania autka - trwałość jest najważniejsza).
                                      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Pixon
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 541
                                        • Fabia (NJ3)

Przychodzę tutaj, żeby się dopytać o kosmetyki. Auto pod koniec września będzie miało lakierowany próg, a następnie będę chciał mu zrobić akcje konserwacji przed zimą.

Potrzebuje kupić trwały wosk i ten środek przed położeniem wosku: cleaner?

Mam dwa typy, które często przewijają się na tym forum:

Cleaner:
                                        1. DURAGLOSS 601 POLISH BONDING AGENT - ~42zł
                                        2. Dodo ~40zł

Wosk:
                                        1. Collinite 476 ~80zł
                                        2. DURAGLOSS 111 CLEAR COAT POLISH ~53 zł

Chce tanio i dobrze
                                        Nie ukrywam, że będę spłukany z kasy, a jeszcze muszę dobrać do tego jakiś pad, bo za smarowanie woskiem K2 zmywakiem do naczyń dostałem już burę.

Czeka mnie jeszcze wybór jakiegoś środka do pielęgnacji wnętrza, byle było ono po czyszczeniu matowe, miało lekki zapach, nic błyszczącego nie zniosę.

Co byście wybrali z tych przedstawionych wyżej, a może coś jeszcze jest co przeoczyłem? Pamiętajcie, że potrzebuje kupić teraz zestaw na zimę.

Niestety mój wosk, który dostałem od dziewczyny po każdym deszczu wychodzą jakieś białe gówna i auto wygląda jakby było porysowane.
                                        Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• diablo228
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 409
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BVY 2.0 FSI 150 KM

duraglos111 + cleaner to fajna opcja na zimę i nie tylko do wnętrza - napewno APC + dressing - może natural look lub coś tańszego.
                                          Przed woskowaniem lakier powinieneś odszczurzyć czyli glinka + na opiłki + smoła to takie podstawy inaczej szkoda twego czasu i kasy na woski.

Komentarz

• Pixon
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 541
                                            • Fabia (NJ3)

Glinkę mam kupioną i czeka na mnie od roku. Niestety przez fatalnie wyglądający wosk K2 nie chciało mi się glinkować całego auta.

Mam również środek do czyszczenia felg z castoramy, taki tani. Sprawdza się bardzo dobrze, dodatkowo oponę tym można nieźle umyć. Wiem, że to wszystko są śmieszne środki, ale nie na wszystko człowiek może sobie od razu pozwolić.
                                            Z czasem pewnie będę mógł sobie powiększać kolekcję.

Jaka jest różnica między:
                                            cleaner a politura?
                                            wosk a sealant?

diablo, o którym cleanerze piszesz konkretnie, ponieważ podałem dwa?
                                            Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

Zamieszczone przez Pixon
                                              wosk a sealant?
                                              Sealent to również wosk.
                                              Woski dzielimy na naturalne oraz sztuczne czyli sealenty.
                                              Zamieszczone przez Pixon
                                              cleaner a politura?
                                              Cleaner ma przygotować lakier pod wosk. Politura, to substancja, która ma za zdanie nadac połysku lakierowi.
                                              Niektóre cleanery jak np. HDC Zymola również poza przygotowaniem lakieru pod wsok, potrafia nadać mu "mokrego" połysku i głębi.
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• staraoctavia
                                                Elegance
                                                • 2013
                                                • 825

I wszystko jasne

Komentarz

• Eidos71
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2050
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Pixon - jeżeli chodzi o cleaner pod DG #111, to na pewno chodziło o podany przez Ciebie DG #601. Na DJ LP sealant #111 raczej nie mógłby pochwalić się taką żywotnością, jak na dedykowanym #601.
                                                  Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                                  MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• bronek83
                                                    Classic
                                                    • 2014
                                                    • 18

Zamieszczone przez Eidos71
                                                    bronek83 - po kolei:

- szampon: ok, wybór jest naprawdę duży, ceny za szampony nie są wielkie, więc zawsze możesz dokupić inny;
                                                    - cleaner: na początek radzę zakupić dwa: pod wosk "letni" - np. Dodo Juice Lime Prime Lite, a pod wosk/sealant "zimowy": np. Detailer's Pro Coating Prep Polish;
                                                    - wosk: nawiązując do cleanerów: jakiś naturalny wosk na lato - np. Dodo Juice Blue Velvet (lub Velvet Pro), a na zimę coś trwałego, np. Soft99 Fusso, lub FK 1000, lub Colli 476;
                                                    - reszta: ok;
                                                    - dodatkowo możesz zakupić coś na smołę, np. popularnego Prickborta;
                                                    - no i oczywiście dressing na oponki, np. znany i - moim zdaniem - bardzo dobry Meg's Endurance Tire Gel.

Wybór produktów i akcesoriów do detailingu jest ogromny i każdy na pewno doradzi Ci coś innego (zależnie od półki cenowej produktów). Twój zestaw, jak i produkty, które podałem powyżej, to produkty raczej budżetowe, choć o niebo lepsze, niż typowe marketówki. Na początku warto słuchać innych w sprawie doboru produktów, ale i eksperymentować samemu, aby dobrać sobie takie produkty, z którymi pracuje się najlepiej i najefektywniej, a które jednocześnie dadzą najlepszy i najtrwalszy efekt (choć nie zawsze - zwłaszcza latem, gdy masz możliwości częstego pielęgnowania autka - trwałość jest najważniejsza).
                                                    Dzięki Eidos71 za wskazówki odnośnie Cleanera i wosku. Zamówienie poszło na Colli 476 i Detailer's Pro Coating Prep Polish. Na lato nie będę zamawiał bo jeszcze daleka droga
                                                    Czekam więc na przesyłkę i zabieram się do pracy w jakiś cieplejszy weekend :shock:

Komentarz

Pracuję...